1980 bildas Sveriges mest unika band Tjejkraft, bestående av 6 kvinnor som med sin musik vill göra förändringar i samhället.

Uppdrag

TJEJKRAFT, JA TACK! är en dokumentärfilm om vänskap, sorg, inspiration, hopp och musikens eviga styrka att krossa normer i samhället. Men har Tjejkraft fått den uppmärksamheten de förtjänar?

När jag för första gången hörde om Tjejkrafts historia tänkte jag, hur har ingen gjort denna dokumentärfilm redan? Då får väll jag göra den!

Samhällets hjältar, personer som vi borde prata om. Fokuset i denna dokumentära berättelse kommer att ligga på inspiration, passion och Tjejkrafts eviga styrka i med och motgångar.

 Publiken ska ta med sig tankar om orättvisa, samhällsnormer och framför allt viljan att fortsätta kämpa.

Stil & inspiration

Konstnärliga beslut som att centrera intervjuer och scener symmetriskt och i mitten av bild är ett beslut som jag vill ska anspela på den intima och nära känslan jag har kommit bandet genom året jag följt dem. Jag vill att publiken ska känna samma närhet. När man placerar en person till vänster eller höger i bild, skapar man en viss distans, en distans jag vill undvika. 

Konsten att med arkivmaterial i form av bilder, ljud och videoklipp kunna animera och bygga visuellt tilltalande sekvenser som återkommande berättarteknik för att hoppa mellan tid och rum. Ett tidskrävande val, men de tre dagarna det kan ta att leta fram rätt original bild i arkiv för att sen få in den i en sekvens på 2 sekunder är där upplevelsen och hela filmen får sin stil, form och trovärdighet.

W.I.P

Denna dokumentärfilm är ett projekt i utveckling av Elias Vendel, Simon Vendel och Olle Ängeby. 

Med ambitionen att ha en färdig film under 2024.